top of page
Etsi
  • solros

Villinä Villiyrtteihin....

MAITOHORSMA Epilobium angustifolium

Tällä kertaa tutustumme rentun ruusuun eli maitohorsmaan. Tämä monille tuttu kasvi kasvaa tienvarsilla, peltoaukioilla, metsäaukioilla ja tienpientareilla. Tämä kasvi on yleinen koko Suomesssa.


LÄÄKINNÄLLINEN KÄYTTÖ:

Tästä kasvista käytetään lääkinnällisessä tarkoituksessa kasvin lehdet.Kasvien lehtiä voidaan kerätä ihan elokuun alkuun asti, tai niin kauan kun lehdet ovat hyvässä kunnossa. Jotkut kuivattavat koko kasvivarren, mutta olen katsonut käytännöllisemmäksi kuivata pelkät lehdet, sillä ne vievät huomattavan paljon vähemmän tilaa. Myös kasvin kukista tulee kauniita kuivattuna vaikkapa teen sekaan, mutta ne pitää kerätä heti kukinnan alussa, muuten koko koti on täynnä siemenhaituvia.

Maitohorsman pääasiallinen käyttö on suoliston hoito, eli ripulit, suolistoongelmat yleensä ( lepänkävyt myös hyvä lisä). Jos ruokavaliosi muuttuu, jolloin suolisto saattaa reagoida muutokseen on maitohorsma tee oiva apu. Hankalemmissa suolisto-oireissa lisänä voi käyttää piharatamoa sekä peltokortetta...piharatamolla on antiseptisiä vaikutuksia sekä peltokortteen sisältämä pii auttaa suoliston limakalvoa eheytymään. Maitohorsma edistää lisäksi ruoansulatusentsyymien toimintaa vatsalaukussa ja haimassa.

Maitohorsmaa voidaan käyttää myös suun desifioinnissa.


KÄYTTÄ RUOISSA: Nykyihmiset ovat jo hyvin valveutuneita horttailun myötä käyttämään kasveja ruoan valmistuksessa. Maitohorsmaa voitaisiinkin kutsua köyhän miehen parsaksi. Eli heti kun maitohorsman varret alkavat nostamaan päätään...n.10-15 cm pituisina ne kerätään ja keitetään suolavedessä parsan tavoin...Keitto-aika on tietysti huomattavasti lyhyempi ohuen varren vuoksi.

Eikä muuta kun hollandaise kastiketta perään. Maitohorsman kukinnot ovat kauniita vaikkapa salaattien koristeena tai kakkujen koristeena.

Tällä hetkellä parsakausi on ohi, mutta teeainesten kuivattaminen parahaimmillaan.


Kosmeettinen käyttö: Maitohorsman lehdistä keitettyä teetä voi mainiosti käyttää kasvovetenä tai hiushuuhteena. Kokeilkaapa...


Luonnossa kulkiessa kannattaa pitää silmät auki..koskaan ei tiedä mitä ihania yllätyksiä löytää..Kirjastoista ja kirjakaupoista löytyy jo runsaasti teoksia villiyrttien käytöstä...Ja voin sanoa..kun kerran tälle polulle lähtee, ei paluuta ole...Jokaisesta löytyy kotikemistiä sen verran, että voi valmistaa itselleen vaikka ihanan kasvovoiteen tai vaikkapa huulirasvan...näihinkin löytyy reseptejä kyseisistä kirjoista..Myös Henriette Kress on järjestänyt kasvikursseja...vilkaiskaapa hänen sivustoillensa...


Seuraava postaus Piharaatamo....51 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Villiyrtit

Comments


bottom of page